Daca ai primit prima doza de vaccin COVID-19 (Pfizer-BioNTech sau Moderna) este important sa iti amintesti ca vaccinul inca nu te protejeaza atat de bine impotriva COVID-19. Avand in vedere acest lucru, este posibil sa iei COVID-19 intre cele doua doze? Expertii spun ca da, desi datele CDC arata ca se intampla in mai putin de 2% din cazuri.

Esti considerat complet vaccinat la doua saptamani dupa a doua doza(rapel) insa pana atunci nu ai atins nivelul maxim de protectie pe care vaccinul ti-l poate oferi.

„Este posibil sa iei COVID-19 intre prima si a doua doza de vaccin ARNm, dar nu este valabil la toate persoanele”, spune William Moss, MD, MPH, director executiv al International Vaccine Access Center din Maryland.

Daca ai luat COVID-19 intre doze nu inseamna ca trebuie sa repornesti seria de vaccinare sau sa renunti complet la a doua doza. Iata ce trebuie sa stii despre reprogramarea rapelului.

Vaccinurile nu previn complet COVID-19

Desi vaccinurile ofera un grad ridicat de imunitate impotriva SARS CoV-2, virusul care provoaca COVID-19, acestea nu sunt 100% eficiente. Este inca posibil ca persoanele complet vaccinate si cele care inca nu au primit rapelul sa se infecteze cu COVID-19.

Pe baza studiilor clinice, vaccinul Pfizer-BioNTech este 95% eficient in prevenirea COVID-19. Vaccinul Moderna este 94.1% eficient.

CDC a raportat ca dintre 2.479 de persoane care au fost complet vacinate, 3 s-au infectat cu SARS CoV-2 in timp ce din 477 de persoane care au primit prima doza de vaccin ARNm, 8 s-au infectat cu SARS CoV-2, cazuri confirmate.

Citeste si:  Noile studii arata ca turmericul poate fi un remediu pentru durerea genunghilor, osteoartrita

Desi ai nevoie de ambele doze dintr-o serie de vaccinuri cu doua doze pentru a fi complet vaccinat/a, prima doza ofera deja beneficii considerabile in reducerea riscului de boala severa. Prima doza ar trebui sa ofere o anumita protectie, in special impotriva COVID-19 sever. Deci, simptomele tale ar trebui sa fie mai mici decat la cineva care nu a fost deloc vaccinat.

Izoleaza-te si reprogrameaza a doua doza.

Daca te-ai infectat cu COVID-19 inainte de a doua doza trebuie sa o reprogramezi si sa astepti sa te recuperezi mai intai. Este important sa te izolezi 14 zile dupa cea mai recenta expunere potentiala la cineva cu COVID-19.

Datele disponibile din studiile clinice indica faptul ca cei care au fost infectati cu SARS CoV-2 pot primi in conditii de siguranta vaccinul COVID-19. Poate fi necesara reprogramarea rapelului dar testarea nu este recomandata.

Persoanele cu boli imunosupresoare de baza ar trebui sa se adreseze medicului.

Dupa recuperarea de la infectia cu COVID-19 trebuie totusi sa faci rapelul pentru a obtine beneficiul complet de protectie, deoarece nu se stie deocamdata cat va dura protectia dezvoltata in mod natural de organism dupa infectie. Expertii spun ca nu este nevoie sa repornim seria de vaccinuri, dar a doua doza trebuie administrata cat mai repede posibil dupa intervalul recomandat ed 21 si 28 de zile dupa prima doza in cazul vaccinului Pfizer-BioNTech si, respectiv, Moderna.

In cazul in care acest lucru nu este fezabil, CDC recomanda rapelul sa fie administrat pana in 6 saptamani de la prima doza. Nu exista prea multe cercetari despre eficacitatea vaccinurilor in cazurile in care a doua doza este administrata dupa cele sase saptamani recomandate, deci este mai bine sa ramai in acest interval.

Citeste si:  Afecteaza vaccinul anti SARS CoV 2 fertilitatea? Femeile insarcinate pot sa faca vaccinul?

Cu toate acestea, exista o avertizare la regula: daca ai primit tratament cu anticorpi monoclonali sau plasma convalescenta cand ai avut COVID-19 trebuie sa astepti 90 de zile pana la vaccinare.

Aceasta este o masura de precautie stabilita de CDC, deoarece exista cercetari limitate cu privire la interactiunile potentiale ale terapiei cu anticorpi cu raspuns imun la vaccin. Daca ai facut prima doza, ai luat COVID-19 si ai primit tratament prin terape cu anticorpi, trebuie sa astepti 90 de zile pentru rapel.

Unele persoane se ingrijoreaza de efectul COVID-19 asupra eficacitatii vaccinului, dar este putin probabil ca eficacitatea sa scada daca te infectezi cu COVID-19 intre doze.

„Studiile privind nivelurile de anticorpi dupa vaccinare in randul persoanelor cu infectie anterioara de SARS Cov-2 confirmata de laborator au aratat ca acestea aveau nivelurile mai ridicate induse de vaccin decat cele fara antecedente de infectie cu SARS CoV-2″. Inca trebuie sa stabilim modul in care aceste niveluri influenteaza protectia indusa de vaccin si cat va dura”, spune Yildirim,vaccinolog si specialist in boli infectioase pediatrice la Yale Medicine din Connecticut.

Pe scurt
Nu sunteti considerati complet vaccinati daca vi s-a administrat o singura doza de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna. Daca va infectati cu COVID-19 dupa prima doza de vaccin, trebuie sa va izolati timp de 14 zile. Reprogramai a doua doza dupa ce v-ati recuperat de la COVID-19

Articolul precedentVaccinul Moderna asigura protectie pentru cel putin 6 luni
Articolul următorDe ce vaccinul COVID-19 provoaca o durere in brat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau