Depresia de dupa nastere afecteaza un numar ridicat de femei. Toata lumea stie ca aducerea pe lume a unui copil ar trebui sa fie un moment de fericire pentru mama, insa nu intotdeauna se intampla asa.  Este greu de inteles de ce un astfel de eveniment poate aduce cu sine emotii negative, chiar si pentru medici. Schimbarile hormonale si lipsa de somn sunt factori cheie, insa exista si un element emotional in aceasta ecuatie.

Depresia post-partum nu apare ca urmare a unor actiuni specifice pe care mama le face si poate afecta pe oricine. Asta nu inseamna ca mama in cauza isi iubeste mai putin copilul sau ca nu este potrivita pentru acest rol.

Care sunt cele mai comune semne ale depresiei post-natale? Consulta un psiholog daca prezinti unul sau mai multe semne dintre cele de mai jos:

1. Te simti coplesita

Este usor de inteles cum o proaspata mamica se poate simti coplesita de noul sau statut, in special daca se afla la primul sau copil. Familia si prietenii se asteapta ca aceasta sa fie foarte bucuroasa, insa aceasta se considera nepotrivita pentru rolul de mama.

Este destul de natural sa experimentezi astfel de senzatii, insa depresia post-partum mentine aceste sentimente pentru o perioada mult prea lunga de timp. Daca nu vezi nici o cale de iesire din starea ta psihica si te afunzi pe zi ce trece in disperare, este cazul sa consulti un psiholog.

2. Simti nevoia sa te izolezi social

In mod normal, te astepti de la o proaspata mamica sa se laude cu copilul ei in fata tuturor membrilor familiei si a prietenilor. Daca, insa, aceasta sufera de depresie, va simti o nevoie foarte mare de a se izola de celelalte persoane si de a isi petrece cat mai mult timp singura.

Citeste si:  Ma voi indragosti de copilul meu la prima vedere? Daca nu o sa imi iubesc copilul?

Dupa nastere, ai nevoie de mai mult timp acordat odihnei, insa este posibil ca nivelul tau anti-social sa  intreaca cu mult nevoile obisnuite. Acesta este un alt semn al unei depresii post-partum.

3. Tendinte suicidare

In cele mai extreme manifestari, depresia post-partum se poate solda cu dorinta de a te sinucide. Sentimentul ca nu meriti ceea ce ai si ca nimic bun nu se poate intampla sunt doua dintre simptomele obisnuite ale depresiei.

Orice tendinta de a iti face rau trebuie tratata cu maxima seriozitate, fiind necesare precautii suplimentare. Consulta un psiholog cat mai urgent cu putinta!

4. Lipsa unei legaturi mama – copil

Nu te speria daca simti ca intre tine si copilul tau inca nu s-a format legatura aceea puternica, pe care o au alti parinti cu puii lor. Pacientele care sufera de depresie post-partum au, adeseori, o conexiune slaba cu cel mic, fiindu-le imposibil sa construiasca una mai rezistenta. De multe ori, acest lucru se intampla si fara sa existe o depresie la mijloc.

Adevarul este ca legatura mama – copil se cconstruieste in timp, prin diferite activitati pe care le veti face impreuna. Daca, totusi, simti ca se poate si mai bine si ca depresia este cea care te impiedica sa iti iubesti copilul atat de mult pe cat ti-ai dori, adreseaza-te unui specialist, astfel incat problema sa fie rezolvata cat mai repede cu putinta.

5. Accese de furie

Majoritatea oamenilor cred ca depresia inseamna doar o stare de tristete enorma. Nu este adevarat. Accesele de furie fac parte din lista ei de simptome, iar proaspetele mamici simt o irascibilitate crescuta, in special din cauza lipsei somnului. Asadar, nu te invinui prea mult pentru faptul ca ai tipat la apropiati.

Citeste si:  Ce este Babysitting virtual? Ar putea fi raspunsul la rugaciunile parintilor in timpul COVID-19?

Incearca, totusi, sa nu tipi la copil, asta putand sa il afecteze foarte tare. Daca, totusi, nu te poti abtine, apeleaza de urgenta  la ajutorul unui psiholog, pentru a nu se ajunge la episoade mult mai rele.

6. Sensibilitate emotionala crescuta

Dupa nastere, este normal ca mama sa fie mai sensibila emotional si sa izbucneasca in plans mult mai usor decat pana atunci. Insa, daca aceste episoade se repeta constant, este foarte probabil sa suferi de depresie post-partum.

Acest lucru se simte ca si cum ti-ai fi pierdut de tot controlul asupra propriilor emotii. Uneori, nici nu ai vreun motiv concret de care sa te plangi. Daca te regasesti in aceasta descriere, o vizita la un psiholog este necesara, inainte de a se agrava situatia.

7. Adormi greu

Bebelusii au nevoie de hrana, sa fie schimbati, alintati, leganati. Este foarte greu sa poti dormi cat de cat normal. Totusi, acest fapt ar trebui sa te oboseasca si sa adormi ori de cate ori prinzi ocazia. Daca, insa, nu seintampla acest lucru, este foarte posibil sa suferi de depresie post-partum.

Lipsa somnului iti poate agrava nu doar problemele de inter-relationare, insa si starea ta de sanatate. Incearca sa nu apelezi la medicamente pentru a rezolva aceasta problema, deoarece, prin lactatie, acestea pot afecta copilul. Apeleaza la ajutorul specialistilor, care te vor ghida spre solutiile potrivite.

Articolul precedentCum afecteaza zaharul dezvoltarea copilului. Care sunt alternativele dulci, dar sanatoase, ale zaharului
Articolul următorCum te face maternitatea mai desteapta si mai implinita?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau