De ani de zile, firmele producătoare de cosmetice caută noi reţete pentru şampoane, balsamuri, creme pentru tratarea părului deteriorat. În laboratoarele lor, firele de păr folosite drept cobai sunt răsucite, trase, înnodate, strivite şi chiar încălzite până ce se topesc. Într-un cuvânt, maltratate. De ce? Pentru că aşa cum arată un studiu efectuat la Universitatea Yale, un păr rebel, tocit, lipsit de strălucire şi elasticitate îi poate duce pe unii în pragul sinuciderii. El este un motiv de permanentă indispoziţie, ba mai mult: bărbaţii şi femeile – în egală măsură – îşi pierd siguranţa de sine şi au complexe de inferioritate. Iată câteva sfaturi menite să împiedice sau să amâne dezastrul.

Cât de des ar trebui să ne spălăm pe cap? Spălatul presupune un efort atât pentru păr, cât şi pentru pielea capului. Cei care se spală zilnic pe cap fac o greşeală imensă. Nici persoanele cu păr gras nu ar trebui s-o facă decât o dată la două zile. Părul normal se spală de două ori pe săptămână, iar cel foarte uscat o singură dată.

Citeste si:  3 Masti hidratante si 2 trucuri utile care iti mentin parul sanatos in sezonul cald

Cum trebuie folosit foehnul?Mai bine nu-l folosiţi! Căldura pe care o produce afectează părul, iar pielea capului n-o suportă nici ea. Dar dacă totuşi îl folosiţi, ţineţi-l la distanţă şi alegeţi o temperatură mai redusă.

Există nişte reguli în privinţa spălatului pe cap? Sigur că da. Prima ar fi să folosiţi cât mai puţin şampon cu putinţă. „Pentru părul scurt este suficientă o picătură cât bobul de mazăre”, spun dermatologii. Cei care folosesc frecvent spumă sau fixativ să se spele cu părul dat în faţă, pentru a evita iritarea pielii sensibile. Clătiţi-vă cât se poate de bine după spălat – clătitul ar trebui să dureze de 5 ori mai mult decât spălatul. Părul ud fiind sensibil, nu-l frecaţi după spălare cu prosopul, ci tamponaţi-l uşor.

Citeste si:  5 motive pentru care să nu te mai epilezi

Ce să folosim pentru combaterea mătreţii?

Mătreaţă avem toţi, fără excepţie. Toate şampoanele anti-mătreaţă dau rezultate bune. Substanţele antimicrobiene pe care le conţin distrug ciuperca. Dar: şampoanele ultraactive ar trebui folosite cel mult din două în două zile, alternativ cu cele normale. Dacă mâncărimea pielii capului persistă şi mătreaţa rămâne lipită ca o placă pe cap, cauza ar putea fi psoriazisul sau o eczemă.

La rădăcină, părul este alimentat cu substanţe hrănitoare din circulaţia sanguină, de unde concluzia că o alimentaţie sănătoasă îi face bine. Importante sunt biotina, proteinele, dar şi microelementele zinc şi fier.

Articolul precedentCum sa iti ajuti copilul sa socializeze in siguranta cu colegii
Articolul următorCum scapi in mod natural de durerea cauzata de monturi, o afectiune a articulatiei metatarsofalangiene 1 a piciorului?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau