Pandemia de Covid 19 a adus numeroase schimbari in viata noastra, si implicit in viata copiilor nostri. Pentru familiile monoparentale si cele in care parintii au custodie comuna, toate aceste schimbari sunt si mai greu de gestionat, deoarece implica o noua serie de probleme. Cand se duce copilul la celalalt parinte, cum ii explica parintii noile reguli de izolare si distantare sociala si cum se aplica acestea in ambele gospodarii sunt doar cateva dintre cele mai importante probleme atunci cand ai custodie comuna.

Coronavirusul a adus noi reguli, toti fiind pusi in fata unor situatii fara precedent. Regulile au fost schimbate, rutina a fost inlocuita cu noutatea si teama de necunoscut. Copiii stau acum acasa si fac lectii online sau cu parintii. Unii parinti au intrat in somaj tehnic, altii si-au pierdut locul de munca iar altii lucreaza de acasa. Daca esti cadru medical sau lucrezi intr-un domeniu implicat in controlarea pandemiei, acum lucrezi ture duble si esti expus riscului de imbolnavire. Deciziile de co-parenting au devenit mult mai greu de luat, mai ales daca unul dintre fostii parteneri nu este dispus sa faca un compromis temporar.
Ca parinte cu custodie comuna, esti tentat sa apelezi la instanta atunci cand nu te poti pune de acord cu fostul partener, insa aceasta nu este o solutie in prezent. Chiar daca instanta lucreaza, judecatorii se confrunta de asemenea cu elementul de noutate, cel mai bine fiind sa apelezi la intelegerea celuilalt parinte si sa rezolvati amiabil problemele, cel putin temporar.

Doi parinti, aceleasi reguli
Cea mai importanta problema a co-parentingului pe timpul pandemiei de covid 19 este caderea de acord asupra modului in care se vor aplica regulile noi de distantare sociala. In multe familii se ajunge la certuri si uneori unul dintre parinti chiar se gandeste sa ignore ordinul judecatoresc deoarece celalalt nu considera ca este necesar sa aplice regulile de izolare.
De exemplu, mama este mai vigilenta si evita iesirile afara pe timpul starii de urgenta, in timp ce tatal este mai relaxat si nu vede o problema in a-si plimba copilul. Acesta este probabil cel mai frecvent caz, fiind si unul greu de gestionat de catre parinti, acestia devenind frustrati de comportamentul celuilalt.
Pentru cel mic este important ca parintii sa stabileasca aceleasi reguli in ambele gospodarii, indiferent cat de greu va fi pentru acestia. In timpul starii de urgenta parintii trebuie sa discute si sa gaseasca o cale de mijloc care sa-l avantajeze pe copil, pentru ca acesta sa resimta cat mai putin posibil stresul creat de pandemia de coronavirus. Flexibilitatea parintilor il va ajuta pe copil sa simta un ca este in siguranta si ii va oferi din nou o rutina pe care o poate urma. Certurile suplimentare nu vor face decat sa ii creeze anxietate copilului.

Citeste si:  Cum să fii un tată bun, la distanță

Flexibilitatea este esentiala
Asa cum am spus mai sus, exista cazuri in care unul dintre parinti a ramas fara servici, lucreaza de acasa sau este aflat in prima linie de lupta cu coronavirusul. In aceasta situatie, celalalt trebuie sa fie cat mai intelegator posibil, atat in ce priveste timpul, cat si in ce priveste pensia alimentara.
Modificarea conditiilor de vizitare si a sumelor platite ca pensie alimentara este inevitabila in timpul starii de urgenta, deoarece numerosi oameni trebuie sa faca fata schimbarilor la locul de munca.
Discuta cat mai calm cu fostul tau partener si spune-i sincer cu ce situatie te confrunti, facand apel la intelegerea si empatia celuilalt.

Schimbarile in programul de vizite
Modul de alocare a timpului petrecut cu copilul este o alta problema delicata a co-parentingului, pe care pandemia a dus-o la un alt nivel. Daca in mod normal copiii stateau in timpul saptamanii la un parinte si in weekend la celalalt, acum fiti pregatiti sa schmbati aceasta rutina, in functie de noul program de lucru pe care il aveti.
De exemplu, daca amandoi lucrati de acasa, incercati sa faceti un program de vizite in care amandoi sa aveti doua zile fara copiii, pentru a va concentra pe munca.
Un caz special este cel in care unul dintre parinti ori amandoi sunt cadre medicale, politisti ori au o meserie care ii pune in prima linie de lupta cu coronavirusul. Singura solutie este sa ajungeti la un compromis in favoarea copilului, chiar daca asta inseamna ca unul dintre voi il va vedea mai rar pe cel mic. Ganditi-va ca este doar ceva temporar si foarte necesar pentru moment.

Citeste si:  Vreau ca fiul meu sa fie obsedat de ceea ce iubeam eu in copilarie

Ce se intampla daca nu urmez ordinul judecatoresc?
Atunci cand decideti sa modificati termenii din ordinul judecatoresc este bine sa treceti si in scris aceste modificari, pentru a evita potentiale abuzuri dupa terminarea starii de urgenta. Apelati la un avocat sau notar care va poate redacta un document pe care il puteti prezenta mai apoi in instanta.
In cazul in care nu poti ajunge la un compromis cu fostul partener si consideri ca sanatatea copilului poate fi pusa in pericol, de exemplu, stii ca celalalt parinte are covid 19 sau a fost expus virusului ori cineva din gospodarie are boala, nu risca sanatatea celui mic pentru a urma ordinul judecatoresc. De asemenea, daca tu si copilul ati fost expusi virusului, spune-i fostului partener si luati masurile necesare pentru a va vindeca.
In situatia exceptionala adusa de pandemia de coronavirus fiecare trebuie sa faca tot ce poate. Comunica cat mai mult cu celalalt parinte, faceti compromisuri si amanati discutiile contradictorii. Lucrati in echipa si pune-ti binele copilului pe primul plan.

Articolul precedentCarantina coronavirus: cum sa iti tii copiii ocupati in mod constructiv
Articolul următor6 strategii de parenting în timpul crizei COVID-19

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau