Parcurile, autobuzele, centrele comerciale, gradinile publice sunt pline de copii zglobii si parinti agitati, coplesiti de forfota cotidiana, ce uita sa se bucure de clipele frumoase. Printre ei, putini, din pacate, sunt si parintii ce par atat de relaxati si fericiti, incat ii poti considera iresponsabili. Ei nu au un secret anume pentru aceasta stare, ci au mici trucuri pe care le pun in practica ori de cate ori este necesar si simt nevoia.

Desi multe persoane considera ca dupa ce apar copiii viata de adult trebuie dedicata celor mici, realitatea este alta: pentru a avea o viata frumoasa, parintii trebuie sa imbine armonios activitatile corespunzatoare meseriei de parinte cu activitati specifice adultilor, pentru a pastra o atitudine pozitiva si un psihic sanatos; acestea stau la baza unei vieti calitative pentru intreaga familie.

Tinand cont de acest aspect si punand in aplicare anumite dorinte, parintii se pot transforma din persoane stresate, obosite si impovarate in persoane relaxate, pline de energie, cu o atitudine pozitiva.

  1. Evitarea limbajului inadevcat si al tonului ridicat. Desi, de multe ori parintii simt ca nu mai pot face fata unei anumite situatii, este necesar ca acestia sa nu rabufneasca (deoarece acest fapt ar amplifica starea de nervozitate), ci sa apeleze la calm.

2. Responsabilizarea rudelor. Multe persoane isi dedica intreaga viata (fiecare minut, ora, zi) cresterii copiilor, considerand ca prezenta lor le este benefica; ei devin in scurt timp persoane obosite, ce se neglijeaza. Este important ca cei mici sa interactioneze mai mult cu ceilalti membrii ai familiei (bunici, unchi, matusa, veri), in absenta parintilor; astfel, copiii devin sociabili si independenti. In plus, doar asa poti studia comportamentul celui mic (se stie ca in prezenta parintilor copiii se comporta usor diferit). De exemplu, copiii pot petrece cateva ore cu matusa in parc, pot merge in vacanta la bunici, pot dormi peste noapte la verii mai mari etc. Cat sunt mici (bebelusi), parintii pot accepta ajutorul rudelor; de exemplu: spalatul vaselor, dusul gunoiului, plimbatul bebelusului etc.

Citeste si:  Cum sa fii o gravida frumoasa

3. Mici nazbatii, bucurii mari. Orice copil face mici boacane; desi instinctul este de a-l dojeni, prin autoeducare parintii pot ajunge sa se amuze de nazbatiile celor mici, condimentand astfel viata. Desigur, daca este vorba de o boacana ce ar fi putut avea efecte periculoase, parintele trebuie sa ii explice calm si clar situatia, ca  cel mic sa inteleaga. In plus, copiii sunt curiosi sa afle ce nazbatii au facut parintii lor in copilarie, asa ca, de ce sa nu primeasca povesti hazlii? Posibil ca, dupa o boacana, copilul sa fie retras ori speriat, asa ca este un moment bun de a-i relaxa simturile.

4. Nu exista parinti perfecti. Daca parintele (sau o alta persoana) spune un cuvant sau o expresie de care ulterior ii este jena si constata ca cel mic repeta cele spuse, este important ca parintele sa ii explice de ce nu trebuie utilizat cuvantul (expresia), calm si asumandu-si scaparea.

5. Nu trebuie refuzate invitatiile. Pentru pastrarea unui psihic sanatos, parintii trebuie sa se relaxeze iesind in oras cu prietenii, mergand la pescuit ori in mici excursii, mergand la cinema sau la teatru etc. Orice mica escapada este considerata o gura mare de oxigen, ce ofera acel plus de energie necesar activitatilor si a sarcinilor specifice parintesti.

Citeste si:  Primul an de gradinita, cum il ajuti pe cel mic sa faca fata colectivitatii

6. Impartirea sarcinilor. Multi parinti prefera sa faca toata treburile casnice singuri, considerand ca ei fac repede si bine. Realitatea este ca aceste activitati rapesc foarte mult timp, timp ce poate fi dedicat copiilor sau ingrijirii personale. Este bine ca sarcinile sa fie impartite tuturor membrilor familiei. De exemplu, in timp ce copiii isi strang jucariile din camera, parintii pot da cu aspiratorul ori spala vase. Daca cei mici vor sa ii ajute pe adulti la impaturirea hainelor (desi inca nu stiu sa aseze la dunga), este foarte bine, se pot distra cei mici cu parintii facand impreuna aceasta activitate.

7. Dezordinea este buna. Haosul care se instaleaza destul de des intr-o casa cu copii este deranjant, insa, parintii trebuie sa priveasca putin mai degajat acest aspect si sa vina cu idei atractive de mentinere a ordinii. Cand adultii erau copii nu existau atat de multe jucarii, insa, un exercitiu de imaginatie i-ar ajuta sa isi pastreze calmul: daca ar fi avut muntii de jucarii pe care il au copiii de azi, ar fi reusit sa pastreze ordinea zilnica sau ar fi preferat doar sa se joace cu toate, neglijand curatenia?

8. Pasiunile infrumuseteaza viata. Parintii nu trebuie sa renunte la micile placeri, la pasiunile lor, o data cu venirea pe lume a celor mici. Desi timpul nu le mai permite sa se dedice exclusiv pasiunilor, este indicat sa nu infraneze dorintele, ci sa acorde un timp minim hobby-urilor (dansul, pictura, cititul etc.).

9. Comportamentul are un scop. Fiecare reactie mai putin obisnuita are la baza anumite nemultumiri; parintii nu trebuie sa sa se enerveze, ci sa afle motivele.

Articolul precedentCum sa iti mentii frumusetea in mod natural
Articolul următorPrimul an din viata. Cum introduci corect cerealele in dieta bebelusului

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau