Orice femeie insarcinata este preocupata de felul in care arata. Sau cel putin asa ar trebui sa fie. Unele gravide prefera sa situeze sarcina si viitorul bebelus pe primul loc, loc prioritar in functie de care isi organizeaza viata de graviduta. Nimic rau pana aici. Insa in momentul in care uita de propria persoana si nu o mai preocupa deloc modul in care arata, viitoarea mamica pierde o importanta lupta impotriva surplusului de kilograme, al acumularii de grasime nedorita si uneori chiar pune in pericol atat propria sanatate cat si pe cea a fatului. Asadar, cum ajungem la o solutie de mijloc?

O femeie gravida ingrijita este o femeie frumoasa. O poate spune orice medic, orice sot, orice viitoare bunica. Pielea are o stralucire aparte, trasaturile fetei devin mai senine, ochii mai stralucitori, tinuta mai semeata. Dincolo de toate argumentele medicale, importanta micutei fiinte din burtica ii aduce si ea aportul la schimbarea fizionomiei gravidei. Dar ce poate face aceasta ca intregul corp sa aiba un aspect sanatos si ingrijit si cum il poate mentine astfel?

Miscarea. Este esentiala in sarcina. Orice medic ginecolog va recomanda miscare usoara, urcat moderat de scari, plimbari lungi pe jos si chiar gimnastica usoara. Se vor evita exercitiile fizice prea grele, ridicarea de greutati sau exagerarea de orice fel a acestora. Atunci cand se simte obosita, femeia gravida va inceta orice fel de activitate fizica, se va hidrata si se va odihni. Plimbarile lungi in aer liber, uneori schimbarea decorului si ritmul plimbarii vor avea un efect benefic asupra organismului, tonifiindu-l, calindu-l fara a-l epuiza si asigurandu-i o oboseala fizica normala. Inotul este o componenta foarte importanta a programului de miscare. O piscina curata, chiar apa de mare, sunt indicate pentru a asigura gravidei un ambient placut de relaxare prin miscare. Va inota incet, linistit, fara graba, cu miscari line, fara efort. Se vor evita totusi apele termale, calde sau fierbinti.

Citeste si:  Carantina coronavirus: cum sa iti tii copiii ocupati in mod constructiv

Hidratarea. Fara a exagera cu lichidele, gravida va bea cata apa doreste, natural mineralizata sau plata. Urmeaza pe lista sucurile din fructe (de preferat iarna), usor acrisoare, cu pulpa, asigurandu-i vitaminele necesare. In sezonul cald limonada va trebui sa fie la loc de cinste. Se vor evita pe cat posibil bauturile alcoolice, cocktailurile tari sau bauturile exagerat de reci. Apa va ramane la loc de cinste, o hidratare corespunzatoare conferind pielii un aspect sanatos, cu pori aerisiti si curati.

Hidratarea pielii. Orice femeie care isi respecta propriul corp stie ca o piele frumoasa este o piele luminoasa, masata usor, hidratata si tot timpul curata. Se vor alege creme pe baza de plante, usor hidratante, lapte de corp, uleiuri fara mirosuri puternice sau chiar dusuri caldute cu apa. Fiecare crema sau lotiune folosita va fi cercetata cu atentie, se vor citi eticheta si prospectul si se vor analiza amanuntit efectele secundare sau contraindicatiile. Nu se va exagera cu cremele, nici nu se vor folosi cele vechi.

Citeste si:  Mit si adevar - Dieta mamei care alapteaza - laptele matern

Masajul. In ceea ce priveste acest aspect, parerile medicilor sunt impartite. Unii recomanda cu caldura sedintele de masaj, argumentand ca o presiune moderata asupra pielii si muschilor duce in primul rand la relaxarea gravidei, fara a-i provoca reactii nedorite. Altii spun insa ca aceste sedinte mai mult agita gravida, uneori ajungandu-se chiar la avort spontan. Noi ne vom limita aici spunand doar ca masajul cu presiune lina, fara actiune profunda asupra muschilor ci doar la nivelul pielii, nu poate fi decat benefic. Este contraindicat totusi orice fel de masaj in cazul diabeticelor, al gravidelor cu probleme cardiace, in cazul hipertensiunii arteriale sau a unor probleme anterioare in sarcina.

Confortul psihic. Detasarea. Lectura. Daca unele femei insarcinate prefera sa continue sa mearga la serviciu de dragul activitatii si al ritmului alert cu care sunt obisnuite, altele aleg relaxarea ca punct de referinta pentru activitatile de zi cu zi. O carte usoara, evitarea stirilor tragice, a discutiilor conflictuale si in general asigurarea unui climat de liniste si buna dispozitie sunt ingredientele unei perioade de gravidie cat se poate de frumoase.

Asadar, respectarea regulilor de igiena, ingrijirea propriului corp, machiajul usor, miscarea moderata si prietenii favoriti in preajma asigura acest climat linistit, sanatos si sigur pentru ca viitoarea mamica sa fie pregatita fizic, psihic si sufleteste pentru marele eveniment din viata ei.

Articolul precedentPrima intalnire cu nou-nascutul
Articolul următorSarcina si astmul bronsic

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau