Beneficiile painii negre
paine neagra, beneficii paine neagra, sanatate paine neagra

Vrem sau nu sa acceptam acest lucru, painea este un aliment de baza in dieta noastra. Multi dintre noi spun “Eu nu mananc paine”, dar cand se iveste o pofta de paine prajita cu unt sau o salata de vinete care abia asteapta o franzela crocanta, nu ai cum sa o refuzi. In ultima vreme, din ce in ce mai multa lume consuma paine neagra. Sa vedem de ce este mai sanatoasa!

 

Daca incerci sa scazi in greutate sau sa fii mai atent la nivelul zaharului din sange, reteta de paine neagra este perfecta pentru dieta ta.

Contine foarte multe fibre

Daca faci parte din populatia care sufera de constipatie, atunci ar trebui sa renunti permanent la painea alba. Painea neagra contine multe fibre, care sunt un laxativ natural. Dupa o perioada, te vei simti mai usor, mai putin balonat si mult mai relaxat. Fibrele din painea neagra scad colesterolul “rau” si te ajuta sa iti mentii greutatea ideala.

Contine vitamine

Daca micul dejun contine si o felie sau doua din acest tip de paine, veti avea energie toata ziua. Acest lucru se datoreaza vitaminei B, care ajuta corpul sa isi ia energia din mancare. Un plus major avem si datorita vitaminelor K si E, care protejeaza ficatul, sprijina sistemul imunitar si ajuta metabolismul.

Citeste si:  Bors din carne de vaca

Ajuta pierderea in greutate

Sa excludem carbohidratii din dieta noastra este cea mai mare greseala. O dieta echilibrata trebuie sa contina o gama larga si variata de nutrienti, iar carbohidratii buni sunt foarte importanti. Astfel, dupa ce vei manca o felie de paine satioasa, nu iti va mai fi foame cateva ore bune.

Pentru a va ajuta in lupta cu kilogramele in plus, va propun o reteta de paine neagra cu seminte de in gustoasa, care se va potrivi de minune in orice dieta.

Ingrediente

  • 500 g de faina neagra de grau
  • 25 g de drojdie proaspata sau 7 g de drojdie uscata
  • 100 g de faina alba
  • 50 g de seminte de in
  • 1 lingura de miere
  • 350-380 g de apa calduta
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingurita rasa de sare

Preparare

Incepem aceasta reteta de paine cu drojdia. Daca drojdia este proaspata, este necesar sa o amestecam cu mierea si apa calduta. In cazul in care avem drojdie uscata, o amestecam pur si simplu cu celelalte ingrediente. Intr-un vas separat adaugam ambele tipuri de faina si punem in mijloc amestecul de drojdie si uleiul.

Citeste si:  Midii cu usturoi

Cand aluatul incepe sa se omogenizeze, adaugam sarea si semintele de in. Continuam sa framantam pana ce aluatul este elastic si il lasam la dospit langa o sursa de caldura ferita de curent, dupa ce l-am acoperit cu un prosop de bumbac. Asteptam sa isi dubleze volumul (aproximativ 1 ora).

Presaram niste faina pe spatiul de lucru si rasturnam aluatul. Modelam painea intr-o forma lunguiata si o asezam in tava in care am pus hartie de copt, o crestam cu un cutit ascutit si umezit si o mai lasam o ora la dospit intr-un loc ferit de curent. Intre timp, preincalzim cuptorul la 250 de grade si adaugam si o oala cu apa. Introducem painea si o coacem la 250 de grade pentru 15 minute, apoi diminuam temperatura pana la 200 de grade si o mai lasam 30 de minute.

Asteptati sa se raceasca si consumati cate o felie la fiecare masa.

Articolul precedentFă-ți mereu timp pentru familie
Articolul următorReteta de paine pentru petreceri – Foccacia delicioasa

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau