644984254

Cine nu si-a imaginat macar o data in viata cum va decurge prima intalnire cu bebelusul sau? Ce viitor parinte nu s-a intrebat care ii vor fi propriile reactii cand isi va vedea copilasul nascandu-se? Cum va arata? Cum va pasi in aceasta lume? Ce semnale vor fi si cat va fi de sanatos? Se pare ca mintea umana dezvolta numeroase sentimente carora le da curs si uneori chiar le exagereaza negativ sensul, doar din nestiinta trairii efective a momentului. Cel mai graitor este evenimentul in sine, trait la maxim atat de viitoarea mamica, cat si de tatic. Sa vedem, in linii mari, la ce sa ne asteptam.

O data cu venirea bebelusului pe lume, apar in viata proaspetei mamici si prioritatile la care pana acum nu se prea gandise dar la care insa va reflecta de acum inainte serios. Atat mama cat si tatal vor trebui sa tina seama de o conduita de reguli de bun simt elementar, de a caror respectare depinde calitatea vietii de parinte in general. Bineinteles ca aceste reguli le cunosti dupa o anumita informare, culturalizare si o serioasa educatie proprie, dar si instinctul, flerul joaca un rol esential aici.

In primul rand, trebuie sa acceptam realitatea fireasca potrivit careia un nou nascut nu este obligatoriu frumos. Nu dupa canoanele frumusetii sau prin ceea ce intelegem noi a fi frumos. E suficient sa stim ca este sanatos, ca s-a nascut in conditii de igiena corespunzatoare, in rest nu rest nu este cazul sa emitem judecati de valoare inutile.

Citeste si:  Trucuri pentru calmarea tantrum-urilor

Nou nascutul are pielea acoperita de o substanta alb-vascoasa, care a avut rol protector in viata intrauterina si care se numeste vernix. Ea va disparea odata cu primele imbaieri, dar este bine de stiut ca trebuie sa dispara de la sine, nu trebuie indepartata. In plus, ea a avut un rol foarte important: a ajutat copilasul sa alunece mai usor in timpul nasterii.

Orice mamica isi imagineaza un copilas roz. Ei bine, nu este chiar asa. Pielea nou nascutului este la inceput galbena, culoarea aceasta fiind cauzata de icter, ceea ce inseamna ca se distrug unele globule rosii inutile. In cazul in care acest icter nu este pronuntat si dispare dupa cateva zile, nu necesita niciun fel de tratament si nu ridica probleme. Pe langa aceasta culoare, pe fata copilului se pot observa foarte usor puncte mici, albe pe nas si pete rosii ne obraji sau frunte. Punctele albe se vor estompa mai usor, urmand ca petele rosii sa dispara treptat.

Copilasul se poate naste cu par mult pe cap, pe umeri si chiar pe fata. Sunt si cazuri, mai rare, cand intregul corp al micutului este acoperit de un puf negru sau chiar balai. Nici acest aspect nu ridica probleme, parul disparand in cateva saptamani dupa nastere. Unii copii chiar pierd un volum serios din parul de pe cap.

Citeste si:  Sarcina si astmul bronsic

Capsorul este mare, chiar usor deformat, burtica la fel de imensa. Capul copilasului reprezinta in acest stadiu un sfert din marimea totala a corpului, oasele craniului nu sunt inca sudate, acest fenomen reglandu-se de la sine pe masura ce copilasul inainteaza in varsta. Burtica insa va ramane la prima vedere nefiresc de mare timp de cateva zeci de luni urmand ca doar spre varsta de doi ani sa se observe diminuarea acesteia.

Toti nou nascutii au ochii albastri-gri inchis. Ca ne-am dorit acest lucru sau nu, acest fenomen va mai dura cateva saptamani, uneori chiar luni sau ani, urmand ca ulterior sa se definitiveze culoarea ochilor.

Sa ne aducem insa aminte intotdeauna ca aceste trasaturi ale nou nascutilor sunt naturale, ca ele se vor estompa sau vor disparea, dar reprezinta o particularitate ale micului suflet venit pe lume si trebuie considerate ca atare. Cel mai important aspect il reprezinta sanatatea bebelusului si acesteia trebuie sa-i acordam o atentie deosebita. In rest, culoarea ochilor, a parului sau alte trasaturi sunt mai putin importante. Fiecare copilas este unic. El vede, miroase, isi simte mama aproape iar atitudinea acesteia sunt extrem de importante in evolutia fireasca, pozitiva, a vietii sale aflata abia la inceput.

Articolul precedentCu ochii pe bebelus
Articolul următorCum sa fii o gravida frumoasa

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau