Un bebelus de sapte luni este oarecum pregatit pentru a explora lumea exterioara. Merge de-a busilea, uneori chiar poate sta in picioare sprijinit de pat, isi intoarce capul cand este chemat, isi tine singur biberonul si adora sa fie spijinit in prima sa plimbare pe propriile picioare.

Dat fiind ca in aceasta perioada el va asimila foarte usor informatiile, este bine sa ii cultivam aceste abilitati, sa-i aratam culori diferite si sa-i dam exemple, sa ii cultivam urechea muzicala sau sa vorbim… in doua limbi distincte, in casa.

Atunci cand in familie parintii sunt de nationalitati diferite, aceste doua limbi vor fi vorbite in mod constant, ceea ce va determina bebelusul sa invete foarte repede. Cu toate acestea, lui i se va vorbi in limba care predomina in familie, i se vor explica simplu anumite notiuni iar toate acestea se vor realiza fara aerul de a invata ceva, ci vor fi luate ca pe ceva firesc, demn de a fi trait si experimentat. Studiile recente arata ca bebelusii au fel de dar innascut pentru limbi, de aceea limba care va fi invatata in prima copilarie, desi uneori nu va fi perfecta, va fi tinuta minte toata viata de catre copil. Structura gandirii copiilor si a corzilor vocale se va modela in functie de limba auzita si vorbita.

Citeste si:  Cum incurajezi copilul cu deficit de atentie sa progreseze in activitatile scolare

Desi reprezinta o dificultate suplimentara pentru copil, daca veti da dovada de rabdare si intelegere, aceasta asimilare va avea loc lent, sigur si eficace. Daca insa veti observa ca bebelusul nu manifesta interes sau pare sa nu inteleaga o anumita limba, se va renunta si se vorbi una singura, urmand ca la varsta de 5-6 anisori sa se reia acest proces.

Daca insa copilul da dovada de receptivitate si asimilarea informatiei in mod natural si constant, va fi incurajat sa invete si sa vorbeasca ambele limbi. Cu timpul, el isi va alege singur limba in care va dori sa se exprime.

Tot statisticile spun ca intr-o familie in care se vorbeste o singura limba, copilul va asimila mult mai bine o a doua, intrucat cea de comunicare, de baza, o stie. De exemplu, o limba straina asimilata la cresa/gradinita sau scoala va fi mult mai repede invatata decat copilul care a crescut intr-o casa unde se vorbeste in doua limbi diferite. In aceste cazuri, distinctia intre limba materna, familiala si cea sociala este mult mai usor de facut si nu deruteaza copilul.

Citeste si:  Părinţii divorţaţi şi copiii răsfăţaţi

Esential este insa sa-i facilitam copilului calea de comunicare, in orice limba ar fi, pentru ca el sa simta ca are o baza de unde sa porneasca, pe care sa se sprijine si de unde sa plece atunci cand va dori sa experimenteze lucruri noi.

Articolul precedentSarcina si astmul bronsic
Articolul următorIntrebari delicate de adresat doctorului

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau