Un nou studiu a demonstrat ca ultivitaminele si multimineralele nu au un efect asupra sanatatii mentale sau fizice generale.
Oamenii care iau multivitamine raporteaza o sanatate mai buna, dar cercetatorii spun ca aceste beneficii sunt probabil doar de natura psihica.
Factorii stilului de viata, cum ar fi o dieta sanatoasaa echilibrata si exercitiile fizice sunt mai benefici decat suplimentele, spun expertii.

Cercetatorii au descoperit ca, de fapt, beneficiile multivitaminelor sunt doar in mintea consumatorilor.

30% dintre persoanele care iau multivitamine si multiminerale raporteaza ca se simt mai bine in general.

Cercetatorii din Boston, Massachusetts au folosit date de la aproape 5000 de utilizatori adulti de multivitamine si multiminerale si 16 670 de non-utilizatori de la National Health Interview Survey pentru a compara starea de sanatate. Au masurat starea psihologica si fizica, inclusiv 19 afectiuni de sanatate si 10 boli cronice.

Am analizat, de asemenea, capacitatea de a face exercitii fizice si cu toate aceste rezultate in materie de sanatate nu a existat nici o diferenta intre utilizatorii de multivitamine si cei care nu sunt utilizatori„, spune Manish Paranjpe, student la Harvard Medical School si autorul principal al studiului.

Deci, de ce utilizatorii de multivitaminte si multiminerale spun ca sunt mai sanatosi decat romanii care nu iau astfel de suplimente? Paranjpe spune ca exista doua posibile motive.

„Unul este ca persoanele care iau multivitamine au ceea ce se numeste un efect de asteptare pozitiva. Se asteapta ca aceste multivitamine sa ajute cumva si astfel oamenii care le iau tind sa raporteze o stare de sanatate mai buna”

O alta posibila explicatie este ca persoanele care iau multivitamine sunt in general oameni mai pozitivi in general. Si astfel tind sa isi evalueze sanatatea mai bine, atunci cand, in realitate, probabil nu este asa.

Citeste si:  Am încercat să urmez un stil de viaţă vegan pentru o lună şi iată ce s-a întâmplat

Cu exceptia cazului in care ai o afectiune sau o deficienta care necesita suplimente, utilizarea multivitaminelor sau multimineralelor nu va avea probabil un impact pozitiv asupra sanatatii tale generale. De fapt, poate fi periculos sa iei doze mari de anumite suplimente, au descoperit cercetarile.

Fang Fang Zhang

Fang Fang Zhang, doctor epidemiolog in nutritie si cancer dar si profesor la Universitatea Tufts, a efectuat, de asemenea cercetari privind utilizarea suplimentelor.

Studiul recent al lui Zhang a constatat ca utilizarea suplimentelor alimentare nu reduce probabilitatea de deces si/sau cancer si ca utilizarea suplimentelor in sine nu are beneficii directe pentru sanatate. Cu toate acestea, persoanele care iau suplimente tind sa aiba stiluri de viata mai sanatoase si au un statut socioeconomic mai puternic – ambii factori care afecteaza mortalitatea, spune ea.

 

In plus, consumatorii de suplimente au un nivel mai ridicat de nutrienti doar din alimente in comparatie cu cei care nu consuma multivitamine sau multiminerale.” spune Zhang. Prin urmare, fara nutrienti suplimentari din suplimente, cei care iau suplimente obtin deja suficienti nutrienti din alimente pentru a reduce riscul de deces.

Factorii stilului de viata conteaza

Asa cum subliniaza Zhang, factorii stilului de viata, inclusiv o dieta sanatoasa si exercitii fizice regulate, au un efect asupra sanatatii generale. Cercetarile arata ca o dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in substante nutritive, este esentiala pentru mentinerea sanatatii si reducerea sanselor de a suferi de afectiuni precum diabetul si hipertensiunea arteriala.

Paranjpe spune ca in SUA, industria multivitaminelor si a suplimentelor este foarte mare si profitabila, iar eforturile jucatorilor din industrie ii pot determina pe consumatori sa creada ca exista un beneficiu in consumul produselor lor. Puterea industriei a fost una dintre motivatiile din spatele studiului echipei de cercetare; au vrut sa inteleaga de ce atat de multi oameni iau multivitamine cand nu exista pentru multe motive pentru a le lua.

Citeste si:  Dacă vreţi să trăiţi 100 de ani...

Banii tai pot fi cheltuiti mai bine pe lucruri bazate pe dovezi, pe exercitii fizice si mentinerea unei diete sanatoase. Exista o multime de dovezi care sa arate ca aceste lucrui iti vor imbunatati sanatatea.

Mai mult, exista pericolul de a lua prea multe vitamine sau suplimente. Zhang spune ca studiul sau sugereaza ca dozele mari de caciu din suplimente (1999 mg / zi sau mai mult) au fost asociate cu un risc crescut de deces din cauza cancerului.

Pentru persoanele fara semne de deficit de vitamina D, dozele mari de suplimente de vitamina D (400 UI/zi sau mai mare) au fost corelate cu un risc crescut de mortalitate. Sunt necesare cercetari suplimentare, spune Zhang, dar aceste rezultate arata ca exista riscul de a exagera cu vitaminele.

Acest lucru nu inseamna ca nu este nevoie de suplimente sau vitamine pentru anumite segmente ale populatiei. Unii oameni au deficiente reale si au nevoie de sprijin.

Acest lucru s-ar aplica persoanelor cu afectiuni medicale care duc la malabsorbtia nutrientilor din alimente sau celor care au practici dietetice specifice care ar putea provoca deficienta nutritionala.

Dar populatia generala ar trebuie sa urmareasca sa consume o dieta sanatoasa si echilibrata, mai degraba decat sa se bazeze pe suplimente alimentare.

Articolul precedent7 exercitii simple pentru fese, coapse si picioare perfecte
Articolul următor20 de lucruri uimitoare nestiute despre sangele uman

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau